آموزش گیتار کودکان؛ ساده ترین روش ویژه کودکان
آموزش گیتار زدن ساده برای کودکان
اگر فرزند شما هم به گیتار زدن علاقه دارد، وقت آن رسیده که استعداد فرزند خود را شکوفا کنید. سطح یادگیری کودکان در سنین پایین بسیار بالاست و اگر در این سنین گیتار زدن را آموزش ببینند، وقتی که بزرگ تر شدند، به یک گیتاریست حرفه ای تبدیل می شوند. آموزش گیتار به کودکان یکی از بزرگ ترین لطف شماست که در حق آنها انجام می دهید. علاوه بر گیتار هر حرفه دیگری که در سنین پایین به کودکان آموزش داده شود می تواند آینده کودک را تغییر دهد.
اما در بحث آموزش گیتار کودکان باید بگوییم که کار شما کمی سخت تر و شیرین تر است؛ زیرا کودکان مانند ما بزرگسالان حوصله زیادی ندارند و سریع تر ناامید می شوند. اما شما به عنوان خانواده به جای اینکه آنها را وادار کنید، به آنها امید دهید تا انگیزه کودکتان حفظ شود. پس اگر فرزند شما به گیتار زدن علاقه دارد و شما می خواهید کمکش کنید یا کودکی هستید که به دنبال آموزش گیتار به زبان ساده است، این مطلب دقیقا برای شماست.
آموزش گیتار مبتدی برای کودکان در 5 مرحله
برای اینکه کار را ساده تر کنیم، آموزش گیتار برای کودکان را به 5 مرحله تقسیم کردیم. برای آموزش این 5 مرحله را به خوبی بررسی کنید و به کودکتان آموزش دهید. اما اگر به دنبال آموزش حرفه ای تر گیتار زدن می گردید، دوره آموزش گیتار در یک هفته می تواند به شما کمک کند؛ زیرا به زبان کاملا ساده توسط استاد مهدی قرائی تدریس شده است.
1. درست دست گرفتن گیتار
اولین قدم در آموزش گیتار کودکان، در دست گرفتن درست گیتار است. قبل از هر چیزی یادتان باشد که گیتار را به زبان ساده و بازی گونه به کودکانتان آموزش دهید. برای دست گرفتن اصولی گیتار به کودکان بگویید که روی یک صندلی بشیند (پاها باید به زمین برسد) و انحنای گیتار باید روی پای راست قرار خود قرار دهد؛ مانند تصویر زیر:
2. آشنایی با انواع قسمت های گیتار
قدم بعدی برای آموزش گیتار کودکان معرفی قسمت های مختلف گیتار است. نام قسمت های مختلف گیتار از بالا به پایین به این گونه است:
- سر دسته (Headstock): بالاترین قسمت گیتار که شامل ماشینهای کوک (Tuning Pegs) برای تنظیم کوک سیمهاست.
- ماشینهای کوک (Tuning Pegs): پیچهایی که برای تنظیم کشش سیمها و کوک گیتار استفاده میشوند.
- شیطانک (Nut): قطعهای کوچک از جنس پلاستیک، استخوان یا فلز که سیمها را از سر دسته به سمت دسته هدایت میکند و ارتفاع سیمها را تنظیم میکند.
- دسته (Neck): بخشی بلند و باریک که شامل فرتها (Frets) و فرتبورد (Fretboard) است. نوازنده در این قسمت با فشار دادن سیمها نُتهای مختلف را تولید میکند.
- فرتبورد (Fretboard): سطحی روی دسته که فرتها در آن قرار دارند و نوازنده با انگشتانش بر روی آن سیمها را فشار میدهد.
- فرتها (Frets): میلههای فلزی که بر روی فرتبورد نصب شدهاند و محل قرار گرفتن انگشتان برای تولید نُتها را مشخص میکنند.
- بدنه (Body): بزرگترین قسمت گیتار که صدای تولید شده توسط سیمها در آن تقویت میشود. بدنه ممکن است توخالی یا توپر باشد.
- حفره صدا (Sound Hole): در گیتارهای آکوستیک، سوراخی که صدا از آن خارج میشود.
- پل (Bridge): قطعهای که سیمها در پایین بدنه به آن متصل میشوند و لرزش سیمها را به بدنه منتقل میکند.
- خرک (Saddle): قسمتی از پل که سیمها از روی آن عبور میکنند و ارتفاع و زاویه سیمها را تنظیم میکند.
برای درک بهتر به عکس زیر توجه کنید:
3. آموزش ترتیب سیم ها
بعد از اینکه کودکتان با انواع قسمت ها آشنا شد، نوبت به آموزش دادن ترتیب سیم هاست. گیتارهای پاپ تا همان کلاسیک 6 سیم دارند که از پایین به بالا شمرده می شود؛ یعنی سیم پایینی سیم شماره 1 بعدی 2 و تا بالاترین سیم شماره 6. هر چه عدد سیم ها بالاتر برود، صدای آنها کلفت تر می شود؛ یعنی سیم شماره 6 صدای کلفت تر و بم تری نسبت به سیم های پایینی خود دارد.
آموزش این نکات به کودکان در ابتدای آموزش علاقه آنها را نسبت به گیتار زدن بیشتر می کند و اصول یادگیری به همین صورت است. سیم های گیتار هر کدام برای خود اسمی دارند که در ابتدای آموزش گیتار کودکان باید با این اسامی آشنا شوند؛ اسم هر سیم به ترتیب شامل:
- سیم 1 با نت E (می)
- سیم 2 با نت A (لا)
- سیم 3 با نت D (رِ)
- سیم 4 با نت G (سُل)
- سیم 5 با نت B (سی)
- سیم 6 با نت E (می)
اما یادگرفتن اسم این سیم ها برای کودکان کمی دشوار است. برای همین ما یک رمزی برای ساده تر کردن یادگیری میگذاریم:
«مُلا رسول سیمی»
4. آموزش آکورد
در مرحله بعد نوبت به گرفتن آکورد است. در آموزش گیتار کودکان ابتدا شما باید مفهوم آکورد را برای کودکتان به زبان ساده توضیح دهید. برای گیتار زدن ما باید با دست چپ آکورد بگیریم و با دست راست ریتم بزنیم؛ حالا آکورد یعنی چی؟ گرفتن برخی سیم ها در انتهای گیتار را آکورد می گویند. حالا در آکورد چه سیم هایی گرفته می شود؟ اینجا وارد انواع آکوردها می شویم. ما در فرایند گیتار زدن انواع آکوردها را داریم که در هر کدام باید سیم هایی را بگیریم. عکس زیر یک نمونه گرفتن آکورد:
در ابتدا به کودکان فقط گرفتن آکورد را آموزش دهید؛ یادتان باشد که گرفتن آکورد کمی سخت تر است، پس باید هوای کودکتان را داشته باشید. اگر جایی اشتباه کرد یا نتوانست به درستی آکوردی را بگیرد، این کاملا عادی است و با مرور زمان بهتر می شود. برای شروع از گرفتن آکوردهای ساده مانند لامینو و می مینور استفاده کنید. گرفتن این دو آکورد ساده تر از بقیه است و کودکان سریع تر می توانند با آن ارتباط بگیرند.
آموزش آکورد لامینور
برای گرفتن آکورد لامینور با ساده ترین روش برای کودکان، از سه انگشت دست چپ کمک می گیریم. طبق تصویر زیر، انگشت های کودک شما باید روی سیم های گیتار قرار بگیرد و سیم ها به صفحه گیتار فشرده شوند. با این کار سیم ها صدای مطلوبی باید بدهند. برای اینکه بفهمید کورد به خوبی گرفته شده است، باید سیم ها را تک به تک به صدا درآورید. اگر تمامی سیم ها صدای خوب و بدون گز دادند، یعنی آکورد به خوبی گرفته شده است.
آموزش آکورد می مینور
آکورد می مینور (Em) ساده ترین آکورد گیتار برای کودکان است. این آکورد فقط با دو انگشت دست چپ طبق تصویر زیر گرفته می شود. برای آکورد می مینور هم مثل آکورد لامینور تک تک سیم ها را به صدا درآورید تا بهترین نتیجه را از آکورد گرفتن دریافت کنید.
5. آموزش ریتم
در فرایند گیتار زدن هنگامی که آکورد را گرفته اید همزمان باید ریتم بزنید. این سخت ترین قسمت گیتار زدن است. ریتم یعنی همان ضرباتی که با دست راست روی سیم ها می زنید. این ضربات باید با توجه به اصولی زده شود؛ یعنی شما نمی توانید هر ضربه ای را روی سیم بزنید و ادعای گیتار زدن را داشته باشید.
توجه کنید که نواختن ریتم مانند رانندگی است. در ابتدای آموزش گیتار کودکان زدن ریتم کار سختی است، اما با گذشت زمان به مرور نواختن ریتم وارد ناخودآگاه کودکان می شود. پس اگر کودک شما در ابتدا نتوانست به درستی ریتم اجرا کند، آنها را سرزنش نکنید؛ زیرا بزرگانش هم به سرعت نمی توانند این کار را انجام دهند!
ریتم ها انواع مختلفی دارند که هر کدام باید با اصول خاصی زده شوند. در ابتدای آموزش گیتار به کودکان با ریتم 4/2 و 4/4 شروع کنید و پس از اینکه کمی در ریتم زدن حرفه ای شدند، وارد آموزش ریتم های دیگر شوید.
آموزش ریتم 2/4
ریتم 2/4 ساده ترین ریتم گیتار برای کودکان است. در این ریتم، ضربات با فاصله یکسان روی سیم ها زده می شوند. ضربه ها هم به این شکل هستند که یک ضربه روی تمام سیم ها از بالا به پایین با انگشت اشاره دست راست. سپس یک ضربه روی تمام سیم ها از پایین به بالا با انگشت شست. دوباره یک ضربه روی تمام سیم ها از بالا به پایین با انگشت اشاره و در آخر یک ضربه روی تمام سیم ها از پایین به بالا با انگشت شست.
در این ریتم، شما دو بخش تکرار شونده دارید. بخش اول ضربه از بالا به پایین و سپس ضربه از پایین به بالا بود. بخش دوم هم دقیقا تکرار همین بخش است. با این دو بخش، یک ریتم 2/4 تکمیل می شود. سپس در ادامه، همین ریتم تا آخر نواختن آهنگ باید تکرار شود. به همین سادگی. تصویری ساده شده برای این ریتم را می توانید در زیر مشاهده کنید:
آموزش ریتم 4/4
ریتم 4/4 هم همانند ریتم 2/4 است. با این تفاوت که ریتم 4/4 به اصطلاح پر تر بوده و ضربات بیشتری دارد. دلیل یادگیری ریتم 4/4 برای کودکان این است که این ریتم را می توان برای آهنگ های بسیاری استفاده کرد. برای این کار، می توانید طبق تصویر زیر، ریتم را به کودک آموزش دهید:
ریتم 4/4 انواع مختلفی از جمله 4/4 رومبا، 4/4 اسپانیش و… دارد. در ابتدا، شما همین تصویر بالا که اولیه ترین ریتم برای یادگیری ریتم 4/4 است را به کودک خود آموزش دهید.
جمع بندی
آموزش گیتار کودکان کمی سخت اما در عین حال لذت بخش است. تنها موضوعی که باید در آموزش گیتار به کودکان به آن توجه کنید، ساده تر کردن گیتار زدن است. اگر بتوانید فرایند گیتار زدن را به کودکان لذت بخش کنید و آنها این کار را به عنوان سرگرمی و بازی بدانند، کار شما راحت است. با یاد داشته باشید کودکان در گیتار زدن کمی بی حوصله هستند و ممکن است به زودی خسته و نا امید شوند، پس شما باید هوای آنها را داشته باشید و آنها را تشویق کنید.
واقعا خیلی مطلب کامل و آموزنده ای بود…من برای دخترم گیتار خریده بودم و میخوام آروم آروم بهش یاد بدم
خوشحالیم که براتون مفید بوده. بله راهش اینه که آرام و پیوسته آموزش بدین. موفق باشید
ببخشید سایز گیتار برای بچه ها با بزرگتر ها یکیه؟؟؟ من برای پسرم که ۹ سالشه میخوام بخرم بنظرتون چه گیتاری بهتره؟
سایزبندی گیتار برحسب اندازه بادی و دسته انجام میشه. پیشنهاد میشه برای آموزش گیتار کودکان اگه فرزندتون میتونن با سایز بزرگسال (۴/۴) یاد بگیرن، با همون سایز یاد بدین. موفق باشید